Ρωσικες; συνταγες

Μπορς, Ρώσικη σούπα

Συστατικά
  • 1 κιλό μοσχάρι από μαλακό κομμάτι.
  • 3 πατάτες μέτριες.
  • 2 καρότα σε κομμάτια.
  • Λίγα φύλλα σέλινου κομμένα.
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε κομματάκια.
  • 1/2 λάχανο μέτριο σε κομμάτια λίγο πιο χοντροκομμένα από αυτά που κόβουμε για σαλάτα.
  • 1 ντομάτα ώριμη, σε κομματάκια.
  • 1/2 κούπα τριμμένη ντομάτα .
  • 1/2 κούπα λάδι.
  • 1 κουταλιά βούτυρο.
  • 1 φλυτζανάκι ξύδι.
  • Αλάτι.
  • Πιπέρι.
  • Μπούκοβο.
  • 1 παντζάρι βρασμένο σε κομμάτια (προαιρετικά)
Οδηγίες
  1. Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε κομμάτια μικρά. Το βάζουμε να βράσει, και αφαιρούμε τον αφρό .
  2. Σ ένα τηγάνι και σε σιγανή φωτιά, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι και το βούτυρο . Σβήνουμε με το ξύδι, προσθέτουμε και τις ντομάτες, να βράσουν για λίγα λεπτά.
  3. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας αφού αυτό έχει μαλακώσει,και προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια, τα καρότα,το σέλινο ,και το λάχανο.
  4. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι,και λίγο μπούκοβο. Αφήνουμε να βράσουν τα λαχανικά, αφαιρούμε από την κατσαρόλα 2-3 κομμάτια βρασμένης πατάτας τα πολτοποιούμε στο μούλτι, και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα . Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε και το βρασμένο παντζάρι.

 "Πελμένι" - ρώσικα ραβιόλια με κρέας 

Για ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι,
1-2 αυγά,
λίγο αλάτι
½ φλιτζάνι νερό
Για γέμιση
400γ ανάμικτο μισό μοσχάρι-μισό χοιρινό κιμά
100γ προσούτο (για τη μυρωδιά καπνιστού)
λίγο νερό η γάλα (μισό φλιτζάνι, όχι περισσότερο)
αλάτι,πιπέρι
Γέμιση: Ρίχνουμε στο μπλέντερ κομμάτια του προσούτου, γάλα, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε 1-2 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα του προσούτου με το κιμά.

Κοσκινίστε το αλεύρι και φτιάψτε ενα λόφο. Πάνω σ`αυτό το λόφο κάντε ενα λακκάκι, μέσα στον οποίο ρίψτε νερό και ελαφρά χτυπημένα αυγά, αλάτι. Ζυμώνουμε ζύμη και μετά την αφήνουμε να ξεκουραστει για 20-30 λεπτά. Στη συνέχεια, με τη φυλλόροκα ανοίξτε λεπτό φύλλο. Με ποτήρι φτιάχνουμε κύκλους. Πέρνουμε με το κουτάλι μικρή ποσότητα και φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια που Βάζουμε τα “πελμενοι”σε αλατισμένο νερό που βράζει. Τους ανακατεύουμε με κουτάλι και περιμένουμε να ανεύουν στην επιφάνεια του νερού. Βράζουμε άλλα πέντε λεπτά και μετά τα ρίχνουμε σε σουρωτήρι. Σερβίρουμε με σάλτσα από το ξίδι, τη μουστάρδα, το λιωμένο βούτυρο ή κρέμα γάλακτος.θα βάλουμε μέσα στους κύκλους. Τους διπλώνουμε και ενώνουμε τις άκρες..
Ρωσική τούρτα μελιού "Μεντόβικ"

Υλικά: 
Για το παντεσπάνι
  • 5 αυγά
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ.αγνό βούτυρο
  • 400 γρ.αλεύρι
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Για την κρέμα
  • 1 ½ κιλό Crème fraîche (κρεμ φρες) ή σμετάνα ή κρέμα γάλακτος (με την κρέμα γάλακτος η τούρτα θα γίνει πολύ γλυκιά και μπορούμε να προσθέσουμε 3 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού)
  • 1 βανίλια
  • 250 γρ.ζάχαρη

Εκτέλεση: 

Παντεσπάνι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι και το βράζουμε μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τη σόδα και αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα από τη φωτιά, γιατί σχηματίζεται πολύς αφρός.
Συνεχίζουμε να βράζουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να γίνει πολύ σκούρο και αρχίσει να μυρίζει λίγο σαν καμμένο. Δεν πρέπει να το βράσουμε παραπάνω, γιατί θα γίνει κάρβουνο.
Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Σ’ ένα μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσθέτουμε το χλιαρό μείγμα του μελιού στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας συνεχώς. Κατόπιν προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά όλο το μείγμα, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Σε μία λαδόκολλα με διάμετρο 30 εκ. βάζουμε λίγο από το μείγμα και το απλώνουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τσέρκι (μεταλλικά στεφάνια, που αλλάζουν διάμετρο). Κάθε παντεσπάνι πρέπει να είναι πολύ λεπτό, τόσο όσο να μη φαίνεται το χαρτί.
Αν το χαρτί γλυστράει, το βάζουμε πάνω σε μία λίγο βρεγμένη πετσέτα.
Ψήνουμε, μέχρι το παντεσπάνι να πάρει χρώμα, περίπου 5-7 λεπτά το κάθε ένα. Κάθε παντεσπάνι, που ψήνεται, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Κρέμα
Κτυπάμε την κρεμ φρες με τη βανίλια και τη ζάχαρη.
Παίρνουμε 1 παντεσπάνι και βάζουμε γέμιση. Από πάνω άλλο παντεσπάνι και γέμιση, μέχρι να τελειώσουν όλα τα παντεσπάνια.
Αφήνουμε 1-2 παντεσπάνια για πασπάλισμα.
Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα γύρω γύρω στις πλευρές και ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τα παντεσπάνια, που αφήσαμε.
Πασπαλίζουμε με το μείγμα αυτό την επιφάνεια της τούρτας μελιού και τις πλευρές. Αν θέλουμε στο τέλος μπορούμε να πασπαλίσουμε την τούρτα μελιού ''Μεντόβικ'' και με καρύδια.
Σημείωση:
Τα πντεσπάνια πρέπει να είναι σφιχτά και όχι αφράτα. Θα αφρατέψουν, όταν βάλουμε την κρέμα.

Πλοφ, το ρώσικο πιλάφι

 Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλο αρνί
  • 4 κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 καρότα
  • 1 καυτερή πιπεριά
  • 700 γραμμάρια ρύζι για ριζότο

Πως το κάνουμε:

  1. Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε κύβους.
  2. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα καρότα σε κύβους.
  3. Τσιγαρίζουμε το κρέας σε καυτό λάδι.
  4. Μόλις τσιγαριστεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σκόρδο και τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
  5. Ρίχνουμε νερό στη κατσαρόλα μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Προσθέτουμε και την πιπεριά.Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι.
  6. Περιμένουμε να μαλακώσει το κρέας και ρίχνουμε το ρύζι και επιπλέον αλάτι.
  7. Προσθέτουμε κι άλλο νερό μέχρι να σκεπαστεί το περιεχόμενο.
  8. Το αφήσουμε να βράσει μέχρι να πιει τα υγρά του.
  9.  
Σαλάτα “Βινεγκρέτ” 

Θα χρειαστείτε:
4 βραστές πατάτες
1 ξερό κρεμμύδι,
1 βραστό πατζάρι,
2-3 αγγουράκια τουρσί
1 συσκευασία αρακά σε κονσέρβα
Λάδι, αλάτι, μαϊντανό, σέλινο

 Τρόπος παρασκευής:
Κόψτε τα λαχανικά σε πολύ μικρούς κύβους, προσθέστε τα μυρωδικά, το αλάτι και το λάδι με τα μπαχαρικά και ανακατέψτε. Μέσα σε λίγα λεπτά όλα θα είναι έτοιμα. Κάποιοι προσθέτουν ακόμη φασόλια σε κονσέρβα ή λάχανο τουρσί.

Ρολάκια κοτοπουλο γεμιστό & σαλάτα λαχανικών

Υλικά
Για τα ρολάκια:
  • 2 αυγά
  • 1 πακέτο φρυγανιές
  • 150 γρ.τυρι τριμμένο (σκληρό)
  • 100 γρ.φρούτα του δάσους
  • 5 κομμάτια στηθος κοτόπουλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 5 φέτες σαλάμι

Για τη σαλάτα:

  • 5 καρότα
  • 2 πατάτες
  • 1 κομ. Σελινόριζα
  • 1 κουτι αρακά
  • 1 μήλο
  • 1/2 βαζάκι αγγούρι τουρσί
  • 2 βρασμένα αυγά
  • 1/2 βαζάκι μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι
  • πιπέρι                                                                                                                                   
Εκτέλεση
Για τα ρολάκια:

Ανοίγουμε το στήθος χτυπώντας με ξύλο. Βάζουμε το  σαλάμι πάνω στο στήθος κοτόπουλου, από επάνω τυρί και φρούτα. Φτιάχνουμε πολύ μικρό ρολό, βάζουμε  στο αυγό ( χτυπημένο) και μετά στη φρυγανιά. Αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο μετά τηγανίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα,  κόβουμε λοξά φέτες.

Για τη σαλάτα:

Βραζουμε τα υλικά, μετά ξεφλουδίζουμε, κόβουμε μικρά τετραγωνάκια. Στη συνέχεια, βάζουμε  μαγιονέζα, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι ανακατεύουμε και την αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο.
 

Κοτολέτες

Υλικά
  • 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλου από στήθος
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 3 κ.σ. πράσινο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (το πράσινο μέρος)
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στην πρέσα σκόρδου
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 250 γρ. φρυγανιές τριμμένες στο μίξερ
  • 4-5 αυγά χτυπημένα
  • Αρκετό λάδι για το τηγάνισμα


Εκτέλεση
Αρχικά φτιάχνουμε το σκορδάτο, μυρωδάτο βούτυρο. Συγκεκριμένα, αναμειγνύουμε πολύ καλά το βούτυρο με το λιωμένο σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Μετά προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το πράσινο κρεμμυδάκι. Όταν το βούτυρο αποκτήσει πράσινο χρώμα, είναι έτοιμο. Το διαμορφώνουμε σε μπαστουνάκι, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει καλά. Παίρνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου και τα χτυπάμε καλά μ’ ένα σφυράκι – για να πλατύνουν καλά. Προσέχουμε να μη δημιουργηθούν τρύπες στο κρέας. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα προσεκτικά και από τις δύο πλευρές. Βγάζουμε το σκορδοβούτυρο απ’ το ψυγείο και το κόβουμε σε μέγεθος περίπου 1 γεμάτης κουταλιάς σούπας στο κέντρο κάθε φιλέτου. Τυλίγουμε το φιλέτο σε σφιχτό ρολό, χωρίς να υπάρχουν κενά – αλλιώς το βούτυρο θα λιώσει και θα βγει από τις τρύπες. Βουτάμε τα τυλιγμένα φιλέτα πρώτα στα χτυπημένα αυγά και μετά τα κυλάμε καλά πάνω στην τριμμένη φρυγανιά. Τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Τα βγάζουμε από το ψυγείο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, ενώ πάλι τα βάζουμε στην κατάψυξη για άλλα 10 λεπτά να παγώσουν. Ζεσταίνουμε πολύ καλά μπόλικο λάδι, τόσο όσο να καλύπτει τελείως τα ρολά φιλέτου. Μόλις κάψει καλά, τα ρίχνουμε μέσα και τηγανίζουμε για 10-12 λεπτά – αν δούμε πως «αρπάζουν» νωρίς, χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της θερμοκρασίας. Μόλις τηγανιστούν, πρέπει να έχουν πάρει ένα ανοιχτό χρυσό χρώμα. Έπειτα, τα στραγγίζουμε καλά πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Πριν τα σερβίρουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και τα ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά. Μετά από αυτό τα κόβουμε σε λοξές ροδέλες και τα σερβίρουμε με τη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας.
 
 
 Πάβλοβα

Υλικά
Για τη βάση:
  • 275 γρ. ζάχαρη
  • 5 ασπράδια
  • 1 κουταλιά ξύδι από λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά κορνφλάουρ
  • 450 γρ. κρέμα γάλακτος
  • μισό ποτήρι ζάχαρη άχνη (ή λιγότερο)

Για την κρέμα λεμόνι:
  • 125 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
  • 3,5 κρόκοι αυγών + 1,5 αυγά
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. βούτυρο αγελάδας σε κύβους

Για το κουλί φράουλας:
  • μισό κιλό φράουλες
  • 2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
  • μισή κουταλιά γλυκού χυμό λεμόνι

Σημείωση: Αφήνουμε λίγες φράουλες στην άκρη για διακόσμηση και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.

Εκτέλεση
Σε πολύ καθαρό και στεγνό μίξερ βάζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει σφικτή μαρέγκα. Προσθέτουμε σιγά - σιγά με το κουτάλι τη ζάχαρη και εξακολουθούμε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να γίνει σφικτή και γυαλιστερή. Είναι προτιμότερο να χτυπάμε τη μαρέγκα για πολλή ώρα σε μέτρια ταχύτητα, γιατί διατηρεί τον όγκο της καλύτερα. Περιχύνουμε με το ξύδι και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να αναμειχθεί με τη μαρέγκα. Κοσκινίζουμε από πάνω το κορνφλάουρ και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα και με κουτάλι σχηματίζουμε μικρούς δίσκους, περίπου 9 εκ. ο καθένας με κουταλιές μαρέγκας. Τοποθετούμε και σχηματίζουμε τις φωλιές προσεκτικά. Φροντίζουμε να στρώσουμε την επιφάνεια με την ανάποδη πλευρά του κουταλιού ώστε να έχει το ίδιο πάχος. Πατάμε ελαφρά την κορυφή και απαλύνουμε τις άκρες. Ψήνουμε τις μαρέγκες στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 2 ώρες, ώσπου να στεγνώσουν καλά. Αφού ψηθούν, σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τη μαρέγκα να κρυώσει με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη. Μόλις κρυώσει, μεταφέρουμε τις φωλιές σε επίπεδη επιφάνεια και αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί ψησίματος. Χτυπάμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε σιγά - σιγά τη ζάχαρη άχνη. Την έτοιμη κρέμα την τοποθετούμε σε μπωλ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περαιτέρω χρήση.  Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμόνι. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε ελαφρώς με μια σπάτουλα τα αυγά (ολόκληρα + κρόκους) με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να προκύψει μια απαλή κρέμα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μέχρι να γίνει ελαφρώς χλιαρό. Τότε προσθέτουμε και το βούτυρο, ανακατεύοντας. Μόλις κρυώσει καλά η κρέμα, τη διατηρούμε στο ψυγείο.  Ετοιμάζουμε κουλί φράουλας. Χρησιμοποιούμε μπλέντερ για να πολτοποιήσουμε τις φράουλες, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού. Αδειάζουμε τον πουρέ των φρούτων μέσα σε σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει επάνω από το μπολ και πιέζοντας τον πουρέ περνάμε το μείγμα μέσα από το σουρωτήρι. Συναρμολογούμε το γλυκό. Προσθέτουμε στο κέντρο της κάθε φωλιάς από μαρέγκα μια κουταλιά της σούπας κρέμα λεμόνι και από πάνω την κρέμα σαντιγί. Τοποθετούμε όμορφα το κουλί και τα κομματάκια της φράουλας επάνω στο γλύκισμα και ελάχιστη ποσότητα γύρω γύρω. 





2 σχόλια:

  1. πολύ όμορφο και χρήσιμο το blog σου Σοφία, ειδικά αυτή η σελίδα είναι... Πεντανόστιμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή